تمکین - موسسه حقوقی وکیل خانواده

تمکین چیست و هر آنچه که لازم در رابطه با تمکین بدانید

تمکین چیست؟ به محض جاری شدن عقد هر کدام از طرفین متعهد به انجام وظایفی در قبال یکدیگر هستند که به آن تمکین می گویند. این وظایف هم برعهده مرد و هم برعهده زن می باشد.

عدم تمکین می تواند آثاری داشته باشد، برای مثال مرد می تواند در صورت عدم تمکین زن به او نفقه پرداخت نکند و زن هم در صورت عدم تمکین مرد، حکم طلاق را از داداگاه بخواهد.

عدم تمکین چه پیامد‎هایی دارد؟

  • عدم تمکین هر یک از زوجین مصداق نشوز تلقی می شود. بنابراین نشوز را میتوان به معنای عدم تمکین و یا عدم انجام وظایف قانونی هر یک از زوجین دانست.
  • در صورت عدم تمکین زن، مرد از پرداخت نفقه به زن معاف است . همچنین می تواند زن را طلاق دهد و یا با کسب اجازه از دادگاه اقدام به ازدواج مجدد کند.
  • همچنین زن درصورت عدم تمکین مرد می تواند در صورتی که شرایط و یا ادامه دادن زندگی برای او سخت باشد، از دادگاه تقاضای طلاق کند.

تمکین زوجه چیست و زن چه وظایفی دارد؟

  • طبق تعریف قانون مدنی از تمکین زوجه، زن ملزم است در منزلی که شوهر انتخاب می کند سکونت داشته باشد . مگر در شرایطی که قانون اقامتگاه زن را از مرد جدا بداند که درعین حال مرد باید به زن دسترسی داشته باشد .تا زن ناشزه محسوب نشود.

  • طبق ماده 1114 قانون مدنی زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید . مگر آن که اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد . بنابراین اقامتگاه اجباری زوجه اقامتگاه شوهر است مگر در مواردی اختیار تعیین آن به زوجه داده شده است.

  • به علاوه طبق قوانین زن باید ریاست مرد را بر خانواده بپذیرد . زیرا طبق تعریف قانون‎گذار در روابط زوجین ریاست خانواده از خصوصیت ‎های مرد است که زن باید آن را بپذیرد.

  • زن نیز وظیفه دارد که از شوهر در مسائل جنسی در حد متعارف اطاعت کند. که به آن تمکین جنسی یا تمکین خاص می گویند .

موارد موجه خودداری زن از تمکین

در تمامی این موارد، زن می تواند از انجام وظایف خود در قبال شوهر بدون آن که برای او پیامد‎های قانونی داشته باشد، خودداری کند.

1

اگر مرد دچار امراض مقاربتی شده باشد زن میتواند از رابطه زناشویی با مرد خودداری کند.

2

اگر زن در دوره عادت ماهیانه و یا نفاس باشد میتواند از نزدیکی با شوهر امتناع کند.

3

اگر زوجه اثبات کند که سکونت او در منزل شوهر موجب ضرر بدنی، مالی و یا شرافتی او شود زیرا در این صورت زن میتواند به حکم قانون اقدام به تهیه منزل علیحده برای خود کند.

4

طبق ماده 1085 قانون مدنی زن میتواند تا زمانی که مهریه او تسلیم نشده است از انجام وظایف خود خودداری کند مشروط به آنکه قبل از تسلیم مهریه به هیچ یک از وظایف خود در قبال شوهر عمل نکرده باشد.

5

شوهر موظف است مسکن در شان برای زوجه مهیا کند در غیر این صورت زن میتواند از تمکین خودداری کند.

تمکین زوج چیست و مرد در قبال زن چه وظایفی دارد؟

همانگونه که زن در قبال مرد وظایفی دارد که متعهد به انجام آن وظایف می باشد . مرد نیز مکلف به انجام تکالیف خود در رابطه با زن است و عدم انجام این تکالیف پیامد‎های حقوقی برای او دارد.

بر اساس قانون مدنی شوهر مکلف است که با همسر خود حسن معاشرت داشته باشد . در تقویت مبانی زندگی با همسر خود مشارکت و تعامل داشته باشد.

در قانون ایران اصولا تمکین مختص به زن است و مرد نیز مکلف شده است که به زن در قبال انجام وظایف خود نفقه بپردازد. هرچند مرد در قبال همسر خود وظایفی دارد که از نظر قانونی ملزم به انجام آن‎ها است.

طلاق یک طرفه

به طور کلی میتوان گفت عدم تمکین مرد در صورتی که موجب عسر و حرج برای زن شود برای او حق طلاق به وجود می ‎آورد.

1

مرد در هنگام عقد دائم موظف است به زوجه نفقه پرداخت کند. در غیر این صورت زن میتواند به دادگاه مراجعه کند و دادخواست طلب نفقه کند.

2

در صورتی که شوهر از زندگی با زن امتناع کند و یا زن را از منزل مشترک خود بیرون کند، زن میتواند به جرم ترک انقاق از شوهر شکایت کند.

3

درصورتی که مرد زندگی مشترک خود را ترک کرده باشد زن میتواند با مراجعه به دادگاه حکم طلاق بگیرد.

4

به علاوه در شرایطی که شرایط زندگی برای زن سخت باشد و نتواند به آن ادامه دهد میتواند ادعای عسر و حرج کند و حکم طلاق خود را از دادگاه بخواهد.

مشاوره تلفنی تمکین راهی سریع و مفید برای کمک به شما

شما میتوانید با بهترین مشاورین تلفنی تمکین ارتباط برقرار کنید و با دریافت مشاوره حقوقی تمکین از حقوق خود و نحوه طلب آن آگاهی یابید.

مشاورین تلفنی تمکین میتوانند به شما در تنظیم دادخواست تمکین و نوشتن متن عدم تمکین کمک کنند و سبب شوند تا به پیشرفت بزرگی در کسب حقوق خود برسید.

سوالات متداول تمکین

بله زوجه چنین اختیاری دارد و تنها کاری که زوج می تواند انجام دهد این است که دا‌دخواست الزام به تمکین بدهید و با اخذ حکم تمکین نفقه زوجه را پرداخت نکند و همچنین می تواند دا‌دخواست ازدواج مجدد بدهد و با حکم دادگاه ازدواج نماید

پاسخ : بله  میتواند و با درخواست و بررسی پزشک قانونی احتمال اثبات این موضوع می باشد البته بستگی به دلایل و زمانی که رابطه نداشته اید هم دارد.

دکمه بازگشت به بالا