شیربها را نباید پس گرفت!!! - موسسه حقوقی وکیل خانواده
خانواده

شیربها را نباید پس گرفت!!!

گاهی به هنگام ازدواج، شوهر می پذیرد که مبلغ یا وسایلی را به همسرش بدهد. اما ممکن است بعدها با بروز مشکلات و اختلافاتی بین آن دو و وقوع طلاق، مرد بخواهد پول یا کالایی را که روزی در طبق اخلاص و با کمال افتخار تقدیم کرده بود؛ حالا بدون کوچکترین تخفیف و ارفاقی پس بگیرد!!! بسیاری از خانم ها و خانواده شان چنین وضعیتی را پیش بینی نمی کنند. و به همین دلیل ممکن است به طور کتبی نامی از شیربها برده نشده باشد!!! و تنها در دفترچه بله برون و … ذکر شده باشد که کدام اموال را باید شوهر بخرد!!!

متأسفانه امروزه بسیاری از دادگاه ها با حساسیت زیادی با این موضوع برخورد می کنند؛ و یا شیربها را منحصربه وجه نقد می دانند؛ و یا اینکه درمورد کالای غیرنقدی که شوهر می دهد؛ باید ازطریق توافق کتبی و … ثابت شود که این اقلام بابت چه چیزی پرداخت شده است.

گروه تخصصی وکیل خانواده قصد دارد با بیان راه کارهایی مفید و سودمند، از حقوق این قبیل بانوان حمایت کند. چون گمان نمی کنیم ارزش چند قلم کالای کهنه و مصرف شده، بیشتر از عمر بربادرفته زن و احساسات جریحه دارشده او ارزش داشته باشد!!!

مفهوم شیربها

شیربهامبلغی است که شوهر به همسر خود یا خانواده او می دهد؛ تا زن را راضی به جاری شدن صیغه ازدواج نماید. و درمقابل نیز زن با این پول، برخی از لوازم زندگی را تهیه می کند. زمان پرداخت شیربها را می توان به بعد از عقد مؤکول نمود. و نیز ممکن است غیر نقد باشد.چه شیربها را مزد زن دربرابر رضایت او به ازدواج بدانیم؛ و چه آن را جزئی از مهریه محسوب کنیم؛ و چه اینکه آن را هدیه ای ازطرف شوهر به زن به شمارآوریم؛ و چه آن را به صورت شرط ضمن عقد تعیین کنند؛ و چه ….، درهرصورت زن مالک شیربها است. به همین دلیل در امکان پس گرفتن شیربها توسط شوهر تردید وجوددارد!!! چون کجا دیده اید که بتوان مالی را از صاحب آن پس گرفت؟!!!

میزان آن چقدر است؟

کم یا زیاد بودن شیربها مهم نیست. و درصورت غیرنقدی بودن، باید دارای ارزش مالی باشد؛ یعنی بتوان قیمتی را برای آن تعیین نمود. ولی معمولاً باتوجه به اینکه خانواده زن برای حل برخی مشکلات مالی خود و یا خرید اثاثیه منزل برای دخترشان، خواستار پول یا مالی هستند؛ پس طبیعی است که مقدار آن کم نبوده؛ و بلکه چشمگیر و قابل توجه هم باشد!!! به همین دلیل است که شوهر، به هنگام ازهم پاشیدگی زندگی مشترک اصرار در پس گرفتن شیربها دارد.

پس گرفتن شیربها توسط شوهر

شیربهامانند مهریه به محض عقد شیربها هم به ملکیت زن درمی آید حتی اگر هنوز آن را از شوهر نگرفته باشد. این مرد است که باید به عهد خود وفا نماید. و این زن است که می تواند درصورت نقض عهد برای دریافت آن به دادگاه دادخواست بدهد. درمورد شیربها به طور کلی نمی توان منکر مالکیت زن نسبت به آن شد مگر درموارد استثنایی. زمانی که در یک توافق کتبی ذکر شده باشد که فلان پول یا کالا، شیربها است؛ یعنی مرد از حق خود گذشته و آن را درقالب هدیه و یا … به همسرش داده؛ و دیگر نمی تواند ادعایی نسبت به مال شخص دیگری داشته باشد. حتی اگر شوهر او باشد!!! حتی اگر هیچ وقت نتوانند زیر یک سقف زندگی کنند؛ حتی اگر کار آنان به جدایی بکشد!!!

چگونه زن می تواند از پس گرفتن شیربها جلوگیری کند؟

دررابطه با پس گرفتن شیربها، فقط در یک مورد می توان تردید نمود. و آن، زمانی است که مرد با توافق کتبی و یا به طور شفاهی، قبول کرده که چند قلم از وسایل موردنیاز زندگی را، خودش تهیه کند؛ ولی اسمی از شیربها برده نشده باشد؛ و بعدها مدعی شود که آن اموال را به ملکیت همسرش درنیاورده بوده؛ و فقط در اختیارش قرارداده؛ تا به خوبی و خوشی و درکنارهم، از آن استفاده کنند.

و حالا که خوبی و خوشی و صلح و صفا، جای خود را به جنگ و نزاع و دعوا و مرافعه داده است؛ می خواهد اجناس خود را پس بگیرد!!! هرچند مواردی پیش می آید که دادگاه ها در چنین وضعیتی از شوهر حمایت کرده؛ و به او حق می دهند تا کالاهایی را که خریده؛ پس بگیرد؛ اما به نظر می رسد چنین برداشتی صحیح نیست. چون عرف و سنت دیرینه جامعه ما نیز وسایلی را که مرد، به هنگام ازدواج تعهد می کند تا برای زندگی مشترک بخرد، شیربها محسوب نموده؛ و متعلق به خانم می داند؛ و جز با رضایت زن قابل پس گرفتن نیست.

اما درهرصورت برای جلوگیری از وقوع چنین اختلافاتی بهتر است در دفتر بله برون و لیست جهیزیه و سایر توافق های بین زن و شوهر و خانواده هایشان، ذکر گردد که “این اموال متعلق به زوجه است”. و بهتر از همه اینکه قید کنند “کالاهای یادشده توسط شوهر، قابل استرداد نیست”.

اگر شما نیز در این رابطه با شوهرتان دچار اختلاف شده اید؛ بهتر است با گروه تخصصی وکیل خانواده تماس بگیرید.

درخواست مشاوره

 

0

امتیاز کاربر: 4.25 ( 1 نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا