0 تا 100 حق طلاق، شروط و مراحل آن - موسسه حقوقی وکیل خانواده
طلاقطلاق توافقیطلاق یک طرفه

0 تا 100 حق طلاق، شروط و مراحل آن

حق طلاق زن : مطابق مادۀ 1133 قانون مدنی حق طلاق با مرد است و مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر و با مراجعه به دادگاه درخواست طلاق همسرش را بدهد. با این حال مرد این اختیار را دارد که اجرای حق خود را به همسرش یا هر کس دیگری وکالت دهد. گفتنی است که اگر مرد حق طلاق را به همسرش بدهد باز هم حق طلاق خودش پابرجاست. با توجه به اهمیت حق طلاق در این مقاله می‌خواهیم به صفر تا صد مراحل و شروط حق طلاق بپردازیم.

چطور حق طلاق به زن داده می‌شود؟

برای اینکه زن حق طلاق داشته باشد باید مرد در یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی با اختیار خود به همسرش وکالت در طلاق بدهد. زن به وکالت از طرف مرد می‌تواند در تمامی مراحل اداری و قضایی حضور داشته باشد و نیازی به اجازه یا امضا یا حضور مرد نیست.
نکتۀ مهم برای کامل بودن حق طلاق این است که باید بلاعزل باشد و حق توکیل به غیر داشته باشد؛ همچنین باید حق اسقاط در تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی داشته باشد. در صورتی که حق طلاق این سه ویژگی را داشته باشد کامل است. بعضی از وکالت‌نامه‌ها متأسفانه هر سه ویژگی را ندارند و در این حالت مشکلاتی برای طلاق‌های توافقی به وجود می‌آید. از شایع‌ترین نواقص این وکالت‌نامه‌ها این است که حق قبول بذل در آن نوشته نمی‌شود یا اسقاط تجدید نظر و فرجام خواهی را ذکر نمی‌کنند.

چند حالت برای دادن حق طلاق به زن وجود دارد؟

به صورت کلی دو حالت برای دادن حق طلاق به زن وجود دارد:
1. گرفتن حق طلاق در زمان عقد: اولین حالت وقتی است که دادن حق طلاق به زن در سند ازدواج به صورت شرط ضمن عقد نوشته شود.
2. گرفتن حق طلاق پس از عقد: دومین حالت زمانی است که زوج به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند و به همسرش یا دیگری وکالت در طلاق بدهد.
اگر زوج در خارج از کشور اقامت داشته باشد می‌تواند به سفارت یا کنسولگری ایران درآن کشور مراجعه کند و وکالت در طلاق را به همسرش یا یکی از بستگان خود بدهد.

مدارک لازم برای وکالت در طلاق

1. وکالت نامه محضری که در آن وکالت در طلاق به زوجه داده شده است.
2. سند ازدواج.
3. کپی شناسنامه و کپی کارت ملی زوجه.
4. در صورت در دسترس بودن کپی کارت ملی یا شناسنامه زوج.
5. وکالتنامه فی مابین زوجه و وکیل دادگستری .

مراحل طلاق از طرف زن در صورت داشتن حق طلاق

این روزها با توجه به شیوع بیماری کرونا نمی‌توان زمان دقیقی برای پروندۀ طلاقی که زن حق طلاق دارد مشخص کرد اما روال کار برای این نوع پرونده مشخص است. اگر زن حق طلاق داشته باشد و تصمیم به طلاق بگیرد اولین مرحله برای طلاق به این صورت است که باید با به همراه داشتن سند ازدواج و مدارک شناسایی به یکی از دفاتر پیشخوان قضایی مراجعه کند. پس ازآن که زن تمامی مدارک را به وکیل دادگستری ارائه کرد حتماً باید وکیل طلاق توافقی برای شوهر، اخذ شود. در واقع با امضایی که مرد در وکالتنامه طلاق به ثبت رسانده است، وکیل دادگستری می‌تواند وکیل مع الواسطه زوج شود. او می‌تواند در نقش وکیل شوهر، همراه با خانم، دادخواست طلاق توافقی را ثبت ‌کند و بعد از آن همه چیز مانند طلاق توافقی می‌شود.
با توجه به رویۀ دادگاه معمولاً پس از مدت کوتاهی دادنامۀ طلاق توافقی برای این شرایط صادر می‌شود. با صدور دادنامه پس از سه ماه زن می‌تواند با گواهی عدم امکان سازش و وکالت طلاق به دفتر رسمی مراجعه کند و طلاق را ثبت کند. نکتۀ مهم در وکالتنامه‌هایی که وکالت در اسقاط حق تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی ندارند این است که بیشتر دادگاه‌ها پس از گذشتن مهلت تجدید نظر و فرجام خواهی یعنی ۴۴ روز بعد، گواهی عدم امکان سازش را صادر می‌کنند.
نکتۀ مهم دیگر در این نوع پرونده‌های طلاق این است که حتی اگر زن حق طلاق داشته باشد باز هم باید جلسات مشاوره و غربالگری برگزار شوند. روال اموری که به سازمان بهزیستی مرتبط‌اند ممکن است مدت زمانی بین سه الی پنج ماه طول بکشد. در تمام جلسات حضور زوج اجباری است.

گرفتن مهریه با داشتن حق طلاق

نکتۀ بسیار مهم دربارۀ طلاق با داشتن وکالت از مرد این است که هیچ اجباری برای بخشیدن مهریه توسط زن وجود ندارد و زوجه می‌تواند بدون اینکه مهریه‌اش را ببخشد از زوج طلاق بگیرد. یعنی اگر زوجه حق طلاق داشته باشد حتی پس از ثبت طلاق زوج باید مهریه را پرداخت کند.
آنچه در بیشتر مواقع اتفاق می‌افتد این است که زن در ازای بخشیدن مهریه از مرد حق طلاق می‌گیرد یا هنگامی که زن می‌خواهد از حق طلاقش استفاده کند مهریه‌اش را می‌بخشد. ممکن است مرد از سردفتر بخواهد که در وکالت قید کند طلاق در قبال بخشیدن تمام مهریه باشد یا می‌تواند وکالت در طلاق را با بذل هر مقدار از مهریه یا غیر آن درج کند. بنابراین حدود اختیارات وکیل در وکالت زن در طلاق است که تعیین می‌کند زن می‌تواند مهریه را با توجه به داشتن حق طلاق بگیرد یا خیر و در صورتی که این اختیار را داشته باشد آنچه زن و مرد با هم توافق کنند ملاک کار خواهد بود.

حق طلاق برای زن چه مزایایی دارد؟

اگر زن حق طلاق داشته باشد خود زن وکیل شوهر در مراجعه به وکیل دادگستری و امضا وکالتنامه اعطای وکالت یا حدود مندرجات و اختیارات وکالتنامۀ محضری طلاق است. وکالت برای طلاق اگر در سند ازدواج قید شده باشد، مرد نمی‌تواند آن را عزل کند ولی اگر اعطای وکالت در طلاق در دفترخانه داده شده باشد خود مرد می تواند تعیین کند که بلاعزل یا قابل عزل یا مدت‌دار باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا