شرایط ازدواج با اتباع خارجی - وکیل خانواده - موسسه حقوقی وکیل خانواده
ازدواج

شرایط ازدواج با اتباع خارجی – وکیل خانواده

ازدواج با اتباع خارجی

در جامعه امروزی با گسترش ارتباطات از طرق مختلف به خصوص  بوسیله  شبکه های مجازی روابط میان مردم حتی از یک کشور به کشور دیگر افزایش یافته و آسان تر شده است. در این هنگام ممکن است پیوندهای میان افراد شدت یافته و منجر به  تصمیم برای شروع یک زندگی مشترک و ازدواج را بوجود بیاورد.  لذا توجه به این امر که این قبیل مسائل نیاز به حمایت قانون دارد. به خصوص زمانی که حرف از ازدواج با اتباع خارجی می شود می بایست به اصول و مقررات کشور ها متکی و پایبند باشند.  

با این تفاسیر در ادامه به معرفی شرایط ازدواج اتباع ایران با تبعه خارجی می پردازیم با وکیل خانواده همراه باشید.

ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی

مرد ایرانی در ازدواج با اتباع خارجی ممنوعیتی ندارد. حتی نیاز به دریافت اجازه نامه مخصوص هم نیست. مگر در یک مورد در خصوص ازدواج مامورین دولتی با زن خارجی که در ماده ۱۰۶۱ قانون مدنی ذکر شده است. طبق این ماده ” دولت می تواند ازدواج بعضی از مستخدمین و مامورین رسمی محصلین دولتی را با زنی که تبعه خارجه باشد موکول به اجازه مخصوص کند.”

نکات و مقررات ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی

ازدواج با اتباع خارجیزن خارجی در صورت ازدواج با مرد ایرانی، تبعه ایران محسوب می شود و میتواند تابعیت ایرانی کسب نماید. هرچند در این خصوص اجباری وجود ندارد. وزارت کشور و اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی در صورت تقاضای ثبت ازدواج با اتباع خارجی از سوی مرد تبعه ایران با زن تبعه خارجه دارای کارت هویت ویژه اتباع خارجی، مجوز ثبت ازدواج صادر می نماید.

وزارت کشور از وزارت اطلاعات (امور بیگانگان) در خصوص هویت و صلاحیت زن خارجی، استعلام و مجوز ثبت ازدواج صادر می نماید.مراجع مربوطه در صورت صدور مجوز ثبت ازدواج، واقعه را ثبت خواهند نمود و برای زوجه شناسنامه صادر می نمایند.

زنان خارجی که در نتیجه ازدواج با مرد ایرانی ، تابعیت ایران را حاصل می کنند. بعد از طلاق یا فوت همسر ایرانی خود می توانند به تابعیت اول خود رجوع نمایند لیکن باید به وزارت خارجه اطلاع کتبی دهند.

  • اگر زن خارجی و مرد ایرانی فرزند مشترک نیز دارند مطابق با مقررات مربوط به صدور شناسنامه برای افراد زیر ۱۵ سال می توانند هم زمان با درخواست خود برای فرزندشان نیز درخواست صدور شناسنامه نمایند.

آیا زن خارجی از همسر ایرانی اش ارث می برد؟

ازدواج با اتباع بیگانه زنان خارجی که پس از فوت شوهر یا طلاق همسر ایرانی خود، به تابعیت خارجی خود باز می گردند دیگر حق داشتن اموال غیر منقول  مانند ملک و زمین  را  نخواهد داشت. مگر در حدودی که این حق به اتباع خارجه داده شده باشد. لذا در صورتی که به میزان بیشتری از آنچه برای اتباع خارجه حایز نیست، دارای اموال غیرمنقول باشند. یا بعداً بر اساس ارث اموال غیرمنقول بیش از حد مجاز به آن می رسد، باید ظرف یک سال از تاریخ خروج از تابعیت ایرانی یا دارا شدن ملک در مورد ارث، مقدار مازاد را به یک نحوی به اتباع ایرانی منتقل نمایند. در غیر این صورت دادستان اقدام به فروش اموال آن ها نموده و پس از کسر مخارج فروش، قیمت آن به ایشان مسترد خواهد شد.

ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی

طبق ماده 987 قانون مدنی، زنان ایرانی مجاز به ازدواج با اتباع خارجی هستند. اما ازدواج به اين ترتيب دارای آثار متعددی، از جمله تبدیل تابعیت آن‌ها به تابعیت دولت متبوع همسر، محدودیت در حق مالکیت آنان نسبت به اموال غیرمنقول، امکان تحصیل تابعیت همسرشان و به‌طور كلي آثار متعددي از لحاظ حقوقي بر زن خواهد داشت. 

در ابتدا این را نیز به خاطر داشته باشید که طبق ماده 1059 قانون مدني ازدواج مرد خارجی با زن ایرانی منوط به مسلمان شدن وی و سپس، کسب اجازه مخصوص از طرف دولت دانسته است. این ازدواج بدون اجازه دولت، به لحاظ شرعی صحیح است اما این اقدام برای طرفین مسئولیت و ضمانت اجرا ایجاد می‌کند و قابل پیگرد است.

محدودیت های ازدواج زن با مرد خارجی

با این ازدواج، زن ممکن است تابعیت ایرانی خود را از دست بدهد. یعنی اگر در قوانین کشور مرد، زن بعد از ازدواج تابعیت کشور مرد را بگیرد، به این ترتیب زن ایرانی، تابعیت کشور خود را از دست می‌دهد. البته بعد از فوت شوهر یا جدایی با تقدیم درخواست به وزارت امور خارجه، به انضمام برگ تصدیق فوت شوهر یا سند جدایی و متارکه، تابعیت ایرانی زن با تمام حقوق و امتیازها، مجددا به او تعلق خواهد گرفت.

مطالب مفید

مدارک برای صدور پروانه ازدواج با تبعه خارجه

 طبق آیین‌نامه  ای که در این‌ زمینه وجود دارد زوج ها باید مراحل زیر را طی کنند تا بتوانند از دولت مجوز عقد بگیرند. مرکزی که این جواز را صادر می‌کند وزارت کشور است.

  1. درخواستنامه تکمیل شده ثبت ازدواج توسط زوجین.
  2. اصل شناسنامه معتبر و عکس دار زوج.
  3. اصل گذرنامه معتبر خارجی زوجه.
  4. اصل گواهی بهداشتی زوجین مبنی بر داشتن سلامت کامل و نداشتن هرگونه بیماری واگیردار و مانع از ازدواج شامل: (ایدز، هپاتیت، بیماری های مقاربتی، اعتیاد و تالاسمی) .
  5. گواهی تشرف زوجه به دین مبین اسلام (درصورتی که زوجه غیر مسلمان باشد.) .
  6. اصل گواهی ازدواج شرعی زوجین، صادره از مراکز اسلامی مورد قبول نمایندگی.
  7. اصل گواهی ازدواج محلی زوجین، صادره مقامات ذی صلاح کشور متوقف فیه.
  8. اصل گواهی تولد زوجه.
  9. سه قطعه عکس زوج و ۶ قطعه عکس زوجه.
  10. واریز هزینه ثبت ازدواج مطابق بخشنامه تعرفه کنسولی.
  11. در صورتی که مرد غیرمسلمان و زن مسلمان باشد، گواهی یا استشهاد تشرف مرد به دین مبین اسلام.

ازدواج زن با تبعه خارجه بدون اجازه از طرف دولت

طبق ماده 17 قانون ازدواج و ماده 1060 قانون مدنی، ازدواج ایرانی با تبعه خارجی در مواردی منع قانونی ندارد. اما موکول به اجازه مخصوص از طرف دولت است و بدون اجازه وزارت کشور ثبت آن ممکن نیست. با وجود این، کسی که بدون اجازه اقدام به ازدواج با زن ایرانی کند، به حبس تأدیبی از یک تا 3 سال محکوم می‌شود.

دو شرط برای اعطای تابعیت

طبق قانون تعيين تكليف تابعيت فرزنداني كه از مادر ايراني و پدري خارجي متولد مي‌شوند در سال 1385 تصویب شده است. فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی که در ایران متولد شوند، می‌توانند بعد از رسیدن به سن 18 سال تمام تقاضای تابعیت ایرانی کنند. این افراد در صورت نداشتن سوءپیشینه کیفری یا امنیتی و اعلام رد تابعیت غیرایرانی، به تابعیت ایران پذیرفته می‌شوند.

بنابراین تنها در صورتی که ازدواج این زنان از ابتدا با اجازه دولت واقع شده باشد، «بعد از رسیدن به سن 18 سالگی» فرزندان آن‌ها حق درخواست تابعیت ایرانی را دارند. این در حالی است که اگر زنی خارجی که فقط متولد ایران است، از مردی خارجی در ایران دارای فرزند شود، فرزند وی از بدو تولد ایرانی محسوب می‌شود.

شما می توانید برای اطلاعات بیشتر با مشاورین حقوقی متخصص سایت وکیل خانواده ارتباط برقرار کنید.

درخواست مشاوره

0

امتیاز کاربر: 4.53 ( 2 نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا